2018 Folder leerlingen

MavoToDo & Versterkt Engels

Op het JTC is veel te kiezen, o.a. de Tickets en in de lessen tijdens KeuzeWerkTijd-uren. Hier geven we meer aandacht aan twee van die keuzes: MavoToDo (de mavo-variant van het JTC-betaprogramma JTeCh) en Versterkt Engels (de variant van Tweetalig voor mavo en havo).

MavoToDo

Sinds 2018 heeft het JTC het Ticket Mavo-ToDo voor mavo-leerlingen. De letters ‘ToDo’ staan voor: Techniek, onderzoek, Design, ontwerp. ToDo staat óók voor praktisch bezig zijn, met je hoofd én je handen, nadenken én maken. Het lijkt dus wel wat op JTeCh (dat het JTC voor havo en vwo aanbiedt) maar de nadruk ligt meer op het uitvoeren en zélf maken van dingen.

Voorbereiden op het mbo

Er zitten in MavoToDo aspecten in uit allerlei mbo-richtingen: aspecten van zorg en welzijn, problemen uit de procestechniek en andere onderwerpen op de grens van techniek en maatschappelijke activiteit, onderwerpen uit ICT zoals webdesign en digitaal ontwerpen, opdrachten uit natuur en milieu. Mavo-leerlingen merken zo vanzelf welke werkvelden hen het meest inspireren, waar hun kracht ligt, en daarmee ook welke vervolgopleidingen bij hen passen.

De inhoud

Elk jaar doen we mee aan minimaal één wedstrijd met andere scholen, dat daagt uit en helpt om te gaan met een stukje druk op presteren. Er jaar zijn er ook opdrachten die worden gegeven en begeleid door opdrachtgevers van buiten de school, daarvan leren leerlingen om te luisteren naar opdrachtgevers en daar rekening mee te houden. Opdrachtgevers zullen natuurorganisaties zijn, bedrijven die leerlingen productontwikkeling laten doen, of instellingen waarvoor leerlingen met hun creativiteit kunnen bijdragen aan hulp bij problemen.

Een greep uit de activiteiten:

  • meedoen aan de FirstLegoLeague wedstrijd: een robot bouwen en die programmeren
  • onderzoek doen aan de kwaliteit van drinkwater en water in de natuur, nadenken over hoe we de natuur schoner kunnen maken, onderzoek doen in samenwerking met NatuurPodium
  • goede tandpasta en/of lipgloss maken
  • op de computer ontwerpen van mode of grafische ontwerpen, of 3D-ontwerpen maken en uitvoeren op de 3D-printer van het JTC

Organisatie

MavoToDo is één van de Tickets die het JTC aanbiedt. Eén middag per week ben je bezig met het ticket, je zit dan met leerlingen uit andere klassen in één ToDo-groep. De kosten van Mavo-ToDo zijn gelijk aan die van andere tickets.

 

Versterkt Engels! 

Who?

Voor gemotiveerde leerlingen van mavo en havo (ook in de brugklas h/v) die

  • Engels leuk vinden en meer uitdaging willen!
  • kans willen maken om Een internationaal Cambridge certificaat te behalen!
  • Graag ontdekkingsreizen willen maken naar leuke bestemmingen binnen en buiten de klas!

TALK TALK TALK

Elke week een extra les Engels én één (en indien roostertechnisch haalbaar méér) vak volledig in het Engels; dat wordt muziek, tekenen of LO. De onderdompeling in de taal geeft échte taalbeheersing, het is de perfecte manier om het goed te leren spreken en begrijpen …

GLOBAL!

Projecten met een internationaal aspect tijdens de lessen. Training voor het internationaal erkend Cambridge English certificaat. Als je wilt: meedoen met Anglia-examens op verschillende niveau’s, in de loop van de jaren steeds hoger … Een excursie naar een internationale setting hoort erbij.

MIX & Match!

Versterkt Engels is goed te combineren met de keuze voor een ticket of JTeCh. Versterkt Engels kan kosteloos worden gevolgd.