Onze brugklassen in 19-20

Het advies van de basisschool is erg belangrijk voor plaatsing – de docent van Groep8 weet wat de mogelijkheden van de leerling zijn uit de resultaten van de laatste jaren van de basisschool. Eventueel wordt het advies nog aangepast aan de eindtoets. En dan stroom je in, in de middelbare school.

Gelukkig is de instroom in de brugklas (nog) niet bepalend voor je hele schoolcarrière. In de brugklas kun je door goede resultaten nog naar een hogere opleiding (‘opstromen’ noemen ze dat), en soms blijkt dat het toch te lastig voor je wordt en kun je in de 2e klas beter naar een lagere opleiding. En op het JTC is het zelfs na de 2e klas (en in incidentele gevallen na de 3e klas) nog mogelijk om van opleiding te veranderen. Want je hele schoolloopbaan hangt niet af van één momentopname: je verandert voortdurend, je mogelijkheden veranderen, en op het JTC willen we je graag de mogelijkheid te laten zien wat je kunt. Een uitdaging, noemen ze dat.

Maar je moet in de brugklas natuurlijk wel érgens beginnen. Laten we eens even op een rijtje zetten: welke mogelijkheden zijn er op om het JTC in de brugklas in te stromen?

  • MAVO klas, hier wordt lesgegeven op mavo niveau. In deze klas zitten leerlingen met een mavo-advies of een mavo-advies met plusprofiel. Leerlingen krijgen één rapport, een mavo-rapport. Afhankelijk van je resultaten kun je doorstromen naar mavo-2 en als je het écht goed doet naar havo-2.
  • MAVO-HAVO klas, hier wordt lesgegeven op havo niveau. In deze klas zitten leerlingen met een mavo advies met plusprofiel, een mavo/havo gemengd advies, of een havo advies. Leerlingen krijgen twee rapporten: een mavo rapport én een havo rapport. Afhankelijk van je resultaten kun je doorstromen mavo 2, havo 2 of zelfs bij heel goede resultaten naar vwo 2.
  • HAVO-VWO klas, hier wordt lesgegeven op vwo niveau. In deze klas zitten leerlingen met een havo advies met plusprofiel, een havo/vwo gemengd advies, of een vwo advies. Leerlingen krijgen twee rapporten: een havo rapport én een vwo rapport. Afhankelijk van je resultaten kun je doorstromen naar havo 2 of vwo 2.
  • VWO-klas, hier wordt lesgegeven op vwo niveau. In deze klas zitten leerlingen met een vwo-advies. Leerlingen krijgen één rapport, een vwo rapport. De bedoeling is dat je met je mooie resultaten doorstroomt naar vwo 2.
  • TVWO-klas, hier wordt lesgegeven op vwo niveau. In deze klas zitten leerlingen met een vwo-advies. Zo’n 80% van de lessen in de eerste 3 jaar zijn in het Engels.  Leerlingen krijgen één rapport: een vwo rapport. De bedoeling is dat je met je mooie resultaten doorstroomt naar tvwo 2.

Kortom: je kunt aan de slag op basis van het advies van de basisschool. Dat is belangrijk: als het veel te makkelijk word, dan word je niet genoeg uitgedaagd; en als het veel te moeilijk wordt dan raak je gedemotiveerd door slechte resultaten – dat willen we allebei niet. En mocht je je beter ontwikkelen dan ze op de basisschool van je dachten: dan halen we dat op het JTC naar boven en kun je daarmee aan de slag.

Laat maar zien wat je kunt!