Biologie

Dit vak heb je in de brugklas 2  uur per week.

In de brugklas komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Onderzoeken en ontdekken: ontdekken hoe je er vanbinnen uitziet. Ook leer je uit welke vaste stappen een onderzoek bestaat.
  • Beweging: de bouw van het skelet en de samenwerking tussen skelet en spieren. Ook blessures worden besproken
  • Waarnemen: bij dit thema ga je meer leren over de zintuigen en de werking ervan
  • Gedrag: wat is gedrag en hoe leer je iets en hoe leren de mensen aan de dieren iets duidelijk te maken.
  • Planten: de bouw van planten de groei en ook de nut van planten

In de brugklas komen de volgende vaardigheden aan bod:
Het leren toepassen van kennis maar ook de kennis toepassen in een andere context, samenwerken, praktische vaardigheden tijdens practica.

Bij dit vak gebruiken we:
Biologie voor jou, Max methode in mavo 1-2

Nectar methode,  havo niveau in MH1 en havo-vwo niveau in  HV1,

Naast tekst- en werkboek wordt er ook gebruik gemaakt van digitaal lesmateriaal. Alle leerlingen hebben een laptop die regelmatig wordt gebruikt binnen de biologieles.

Hoe zien de lessen eruit?
De lessen worden vaak klassikaal geopend en gestart met een nieuw stukje theorie. Vanaf module 2 kan er gedifferentieerd gewerkt worden. Leerlingen maken zowel opdrachten in de klas als thuis. Module 1 en 2 krijgen de leerlingen 2 lessen in een klaslokaal. Vanaf module 3 krijgen de leerlingen 1 les biologie in de klas en 1 les op het leerplein. Op het leerplein werken de leerlingen meer zelfstandig en kan er ook gewerkt worden aan een werkstuk of speciale opdracht zoals het maken van een poster.

De biologielessen vinden meestal plaats in het biologielokaal waar mooie materialen staan die in de les gebruikt kunnen worden, zoals een model van het oor of een skelet zodat de docent de stof nog beter kan uitleggen.

Ook heeft biologie speciale pop-up lessen voor leerlingen die extra belangstelling hebben voor biologie. Zo kun je meedoen aan een roofvogel pop-up les, je eigen DNA isoleren en in een hangertje doen, of een rat ontleden. Samen met een van de biologiedocenten ga je daarmee aan de slag.