Wiskunde

Dit vak heb je in de brugklas 4 uur per week.

In de brugklas komen de volgende onderwerpen aan bod:

 Het vak dat menig leerling slapeloze nachten bezorgt, van de middelbare school tot de universiteit: van wiskunde eindexamen tot statistiek op de universiteit. Sommige studenten trotseren dit vak of kiezen er zelfs voor om wiskunde te gaan studeren. Maar Wiskunde is overal. Of je nu iets in de sociologie, psychologie, natuurkunde, biologie of economie wilt gaan doen, wiskunde is er een belangrijk onderdeel van. Je zult verschillende wiskundige problemen moeten oplossen tijdens je studie of werk. Wiskunde is aanwezig in veel aspecten van het dagelijks leven, van een bezoekje aan de bank tot aan koken of zelfs het doen van het huishouden.

Naast de échte wiskundevaardigheden, leer je verschillende manieren van redeneren en hoe je bepaalde situaties het best kunt benaderen. Waarom denk je dat zij die bètawetenschappen studeren worden beschouwd als de grootste slimmeriken? Dat komt omdat zij hebben geleerd hoe ze hun analytische vermogens en nauwkeurigheid moeten toepassen in alledaagse situaties.

In de brugklas komen de volgende vaardigheden aan bod:

In de brugklas ga je aan de slag met 2D- en 3D-figuren herkennen, tekenen en zelfs in het echt maken! Daarnaast verdiep je je in de wondere wereld van de priemgetallen en alle bijzondere eigenschappen van deze bijzondere getallen. Je leert ook werken met je geodriehoek, passer en rekenmachine. Naast het ‘gewoon’ rekenen met getallen, ga je (ja je leest het goed!) ook rekenen met letters! Je leert bij het vak wiskunde eigenlijk de basis van hoe onze hele wereld in elkaar zit. Want zonder wiskunde kun je maar heel weinig!

Bij dit vak gebruiken we:

We gebruiken de methode ‘Getal & Ruimte’. Hulpmiddelen als een geodriehoek, passer en rekenmachine zijn onmisbaar. Op de laptop maken we ook oefeningen of kun je filmpjes bekijken waarin de stof wordt uitgelegd.

Hoe zien de lessen eruit?

De wiskundelessen zijn altijd erg afwisselend. Natuurlijk ga je veel sommen maken uit het (werk)boek, want oefening baart kunst. Daarnaast zit je minimaal 1 les per week op het leerplein, waar je samen met je medeleerlingen kan samenwerken aan bijvoorbeeld praktische opdrachten of opdrachten op de laptop. Je gaat dingen in elkaar knutselen, (wiskundige!) spelletjes doen of andere projecten. Daarbij wordt de laptop goed gebruikt. Tegenwoordig zijn er namelijk een heleboel programma’s en websites op de laptop te vinden die jou kunnen helpen om de wiskunde les nog leerzamer, interessanter en leuker te maken!

Kortom: wiskunde op het JTC is eigenlijk gewoon een ontzettend leuk vak! De vele interessante onderwerpen die aan bod komen tijdens de lessen en de enthousiaste leraren die je graag willen helpen, zullen ervoor zorgen dat je met plezier naar de les komt en steeds weer nieuwe dingen beleeft.