Tekenen

Dit vak heb je in de brugklas  1  uur per week.

In de brugklas komen de volgende onderwerpen aan bod:

De onderwerpen van de tekeningen en schilderijen die je in de brugklas gaat maken kunnen heel verschillend zijn. Je gaat bijvoorbeeld leren hoe je een realistisch portret kunt tekenen. Of je creëert een zelfbedachte fantasiewereld met je eigen verzonnen wezens. We vinden het ook belangrijk dat je het werk van bekende beeldende kunstenaars leert kennen. Dit kan inspirerend zijn voor je eigen kunstwerken!

In de brugklas komen de volgende vaardigheden aan bod:

Bij tekenen ga je vooral aan de slag met je eigen creativiteit. Je werkt veel met je handen en gaat daarmee verschillende soorten technieken en materialen uitproberen en leren gebruiken. Je gaat bijvoorbeeld ervaren hoe je moet tekenen met kroontjespen en inkt, hoe je realistische schaduwen kan maken met een potlood en hoe je een kleurovergang kunt schilderen met een penseel.

Ook krijg je tijdens de tekenlessen uitleg over verschillende beeldaspecten en ga je kunstwerken met elkaar bekijken en bespreken. Je leert goed naar kunst te kijken en er je eigen mening over te vormen.

Bij dit vak gebruiken we:

Voor de tekenlessen krijg je een tekendoos van school. Daarin zitten diverse materialen die we gebruiken tijdens de les. Ook krijg je een dummy. Dat is een boek met lege bladzijden die we gebruiken als schetsboek. De laptop wordt af en toe ook gebruikt in de les.

Hoe zien de lessen eruit?

We werken tijdens de tekenlessen op een groot kunstleerplein. Op dit plein zitten verschillende klassen van verschillende leeftijden naast elkaar te werken. Op die manier kun je van elkaar leren en elkaar inspireren.

De tekenles wordt meestal met de hele klas gestart waarbij de docent iets uitlegt of laat zien. Daarna mag je zelf aan de slag en is je docent je coach.

De tekenlessen zijn heel afwisselend, vaak ben je iedere les weer met iets anders bezig: tekenen, schilderen, collage maken, werken op je laptop en nog veel meer! Kortom, je gaat bij tekenen de wereld van kunst ontdekken door te kijken, luisteren en te doen!